Laguiole är ett ortsnamn
och
inte ett tillverkarnamn eller märke.
Det finns väldigt
många
knivar och korkskruvar som är märkta med ordet Laguiole utan att ha med
tillverkarna i byn att göra.
I byn Laguiole har det gjorts
knivar sedan 1829.
”I regionen Aveyrons i
sydvästra Frankrike tillverkas också vad som anses vara
världens finaste korkskruvar.
I Laguiole påbörjades tillverkningen av knivar 1829 och
så sent som 1992 skapar Guy
Vialis
Chateau Laguiole med namn efter byn.
Än idag tillverkas varje korkskruv för hand av ett fåtal
mycket yrkesskickliga hantverkare.
Tyvärr glömde forna tiders hantverkare att märkesskydda namnet Laguiole.
Produkter märkta Laguiole är därför idag en av världens mest kopierade
namn.
Den lagliga tiden för att ta patent på namnet har nu förfallit
och det
gör att namnet Laguiole inte går att skydda och nu kan vad som helst
stämplas
med namnet Laguiole trots att det är tillverkat på en annan ort
eller till och med i ett annat land.
Det finns idag väldig mycket produkter som knivar, korkskruvar,
champagnesablar,
bestick, parfym och till och med kläder som görs i Kina
och Pakistan under namnet Laguiole.
I byn Laguiole finns i dag endast två familjer som idag gör knivar och
exporterar i större skala till andra länder
(Forge de Laguiole och vår familj La Coutelleri de Laguiole) medan
det i regionen
Aveyrons
finns det
ytterligare ett stort antal tillverkare som alla tillverkar
under namnet Laguiole.
En del
tillverkar lokalt andra designar och
formger men har lagt ut tillverkningen på entreprenad
till andra delar av Frankrike och till
Asien.
Det finns till och med registrerade företagsnamn där ordet
Laguiole ingår som en del av företagsnamnet som då blir
™
Trade Mark
®
Registered
-
©
Copyright helt korrekt
trots att de inte har någon tillverkning i byn Laguiole.
Mairie - Rådhuset i Laguiole
Laguiole
Byns historia och geografiska läge i
Frankrike
Se kartan
HÄR
En vulkanisk platå med en ovanligt rik flora
Naturen
har utformats av Auvergnes vulkaner i den gamla regionen Rouergue och
bildar i dag Aubracplatån (40 km lång och 20 km bred)
som sträcker sig
till det södra Centralmassivet och är gränsar till departementen Aveyron, Lozère och Cantal.
På en höjd
av 1.000 till 1.400 meter är landskap och klimat typiskt bergigt med
långa hårda vintrar ibland med kraftiga snöfall.
Med 1000 sorters växter
av vilka några är mycket sällsynta, erbjuder Aubrac en flora av
exceptionell rikedom.
En region trogen sin
pastorala tradition
Kyrkan före 1950
Fram
till 1000-talet var Aubrac täckt av täta skogar vilket utgjorde
gömställen för
banditer som angrep pilgrimer från Puy-en-Velay på väg till Santiago de
Compostela.
Det hårda klimatet och laglöshet uppmuntrade Adalard, en flamländsk
greve, att grunda ett kloster för pilgrimernas skydd.
Den byggdes av
munkar och under 1120 var
Abbey Aubrac
klostret färdigt. Munkarna röjde marken runt klostret.
Dessa öppna landskap och den höga höjden gjorde det därför omöjligt att
odla spannmålsgrödor men utgjorde utmärkta och rika betesmarker.
På detta sätt inleds uppfödningen och födseln av Aubrac-boskap, en hård
och motståndskraftig ras.
Sedan dess har
korna närt de män som bebott Aubrac.
Idag är boskapsavel och produktion av Laguiole ost samt bestick den
ekonomiska basen för denna unika region.
Många av de bestick och knivar som tillverkas i regionen har därför än i
dag skaft/handtag av kornas horn.
Aubrac är en region rik på tradition och en av dessa är de
traditioner som leder boskapen
till sommarbete.
Förr följde de vilda boskapshjordarna
instinktivt spåren av de rika
betesmarker men med tiden blev människan herde
och åtföljde djuren.
I dag är den 25 maj Sankt Urban's Dag då ladugårdar i dalen töms och
korna smyckas i
klockor, blommor och grenar på väg till sommarbete.
Korna smyckas i klockor, blommor och grenar på väg till sommarbete
Vistelsen på sommarbete pågår till den 13 oktober, Saint
Guirals dag. Tills ganska
nyligen hölls kor och kalvar av boskapsskötare som levde i ”Burons”,
enkla kojor som så
småningom byggdes av sten ”Lauze” (lokalsten) med mycket
lågt tak.
Det är här som Laguioles berömda ost gjordes och mognat i ”Burons”
källare.
Hjord på väg till sommarbete
HEM
till Laguiole
HEM till 1cru.se
|