I början 1800-talet
var detta kniven
med det lokala namnet "Capujadou".
Det var ett fast skarpt blad som placeras på en bit trä,
det
är den första kniv av Laguiole.
1829
Födelse av Laguiole fällkniv med låsfjäder som håller
bladet på plats i utfällt läge.
Denna modell är mycket nära den nuvarande versionen.
Aubrac är en stor högplatå som består av isolerade
gårdar där flera familjer bor. De äldste gick under
vintersäsongen till Katalonien som ett försök att lösa
dåtidens arbetslöshet. Några av dem återvände till
Rouergue (det gamla namnet för Aveyron)
med den Spanska kniven, Navaja, i fickan.
Från den tog Laguiolekniven bladets form, Yatagan, och
det avsmalnande handtaget.
1829 - 1880
Den lokala produktionen säkerställs av några hantverkare
och gör det möjligt att förse böndernas behov i l'Aubrac
med en egen kniv.
Mest av allt är det ett praktiskt och användbart verktyg
med ett blad. Den utvecklas allt efter användarens
behov. Sylen kom till ca 1840 och var avsett för
boskapsuppfödarna. När korna äter för mycket färskt gräs
så jäser gräset och buken svullnar upp, sylen används då
för att perforera buken så korna överlevde. Numera
används sylen för att skomakararbeten för att genomborra
läder.
Korkskruven tillkom 1880. Detta tillbehör lades till när
man flyttade till Paris för att vara servitörer på
restauranger och barer.
1880 - 1920/30
Denna period skapades ryktet om att smederna i Laguiole.
Stora verkstäder med tjugo eller fler arbetare som
producerar och tillverkar kvalitetsknivar. Många priser
och utmärkelser vanns vid nationella tävlingar i slutet
av 1800-talet.
I Thiers industrialiserades många processer men Laguiole
bevarade mycket av det gamla hantverket från
modernisering.
1930 - 1987
Ryktet om kniven gör att efterfrågan ökar. Smederna i
byn Laguiole kan inte infria de order som kommer in i
en allt snabbare takt (de är inte villiga att investera
i moderna maskiner). Thiers tar successivt över hela
tillverkningsprocessen av Laguiole kniv.
Det gamla hantverket och den prestigefyllda tillverkning
bibehålls dock i Laguiole men i en mycket liten
omfattning i förhållande till den omfattande
industriella produktion i Thiers.
1987 - 2004
Den lokala tillverkningen av bestick startar igen på
initiativ av lokala företrädare (främst av Pierre
Malet).
Från 1985, monteringsverkstäder finns åter i Laguiole
och visas igen.
År 1988, i Laguioles produktionsområdet (norr om Aveyron),
finns två smedjor som tillverkar olika delar av kniven.
Framgången är otrolig, 1981 finns i byn bara 2 platser
för försäljning som sålde tillverkade knivar från Thiers.
Från 1997, i Laguioles produktionsområde, tillverkas
årligen cirka 400 000 Laguiole knivar.
Nous travaillons avec la page qui n'est pas encore fini.
HEM
till Laguiole
HEM till 1cru.se